Indonesia ubah pembebasan tanpa syarat ulama berkaitan dengan pengeboman Bali - BijakThere

23 January 2019

Indonesia ubah pembebasan tanpa syarat ulama berkaitan dengan pengeboman Bali

Presiden Indonesia berkata pada hari Selasa bahawa ulama radikal yang dikaitkan dengan pengeboman Bali 2002 hanya dapat dibebaskan sekiranya dia mengikrarkan kesetiaan kepada negara dan ideologinya, selepas berita dia akan dibebaskan tanpa syarat mencetuskan kritikan.

Presiden Joko Widodo telah mengumumkan minggu lalu bahawa Abu Bakar Bashir, 81, akan dibebaskan atas dasar kemanusiaan, berdasarkan usia dan kesihatannya yang buruk.

Penasihat undang-undang kepada presiden telah mengatakan bahawa ia akan diberikan pelepasan tanpa syarat.

Tetapi Widodo berkata dalam satu kenyataan pada hari Selasa ia akan menjadi "pembebasan bersyarat", sehari selepas menteri keselamatan utama berkata keputusan itu sedang disemak semula.

"Syarat harus dipenuhi seperti kesetiaan kepada negara kesatuan Indonesia, kepada Pancasila. Itulah salah satu syarat yang sangat asas, " kata Widodo

Banduan yang layak untuk dibebaskan awal diperlukan untuk mengikrarkan kesetiaan kepada negara danideologi sekularnya, yang dikenali sebagai Pancasila, dan tidak mengulangi kejahatan mereka.

Tetapi peguam Bashir mengatakan bahawa dia enggan berbuat demikian.

Bashir adalah pemimpin spiritual Jemaah Islamiah (JI), kumpulan Islam yang dikaitkan dengan al-Qaeda yang dipertanggungjawabkan ke atas pengeboman kelab malam pada 2002di pulau Bali yang membunuh lebih 200 orang, kebanyakannya pelancong, Termasuk 88 rakyat Australia.

Dia telah disabitkan pada tahun 2010 di bawah undang-undang anti-keganasan dengan kaitan dengan kem latihan militan di wilayah Aceh dan dihukum penjara selama 15 tahun.

Walaupun dikaitkan dengan serangan Bali dan satu pengeboman di Hotel Marriott Jakarta pada tahun 2003, Bashir tidak pernah disabitkan atas kesalahan dan menafikan dia terbabit.

Perdana Menteri Australia, Scott Morrison, bercakap sebelum Widodo menetapkan syarat untuk pembebasan Bashir, mendesak Indonesia agar tidak memberi kelonggaran kepadanya.

[Baca berita penuh]

Reuters

Loading...

0 comments:

Post a Comment


Top